perjantai 5. joulukuuta 2014

Koululaiset
Singaporessa koulunkäynti otetaan hyvin vakavasti. Usein Katan kanssa liikkuessani sain kyselyjä paikallisilta (jotka ovat siis hyvin suorapuheisia-välillä liiankin) aiheesta eikö tyttö ole vieläkään koulussa?!

Täällä siis puhutaankin koulusta alusta alkaen-ei mistään päiväkodista tai kerhosta (no pienimmät sentään käyvät Nurseryssa, joka on jossain määrin päiväkotiin rinnastettavissa)! Kaikki lapset laitetaan siis kouluun hyvin varhain, oli vanhemmat töissä tai ei- taatakseen hyvän koulutuksen jälkeläisellään alusta lähtien. Täällä on kuitenkin melkoinen häpeä ellei viimeistään viisivuotiaana ole luku-ja kirjoitustaito hallussa!

Katakin kiinnostui koulunkäynnistä Topin päästyä opintielle ja alkoi tylsyyttään aktiivisesti kyselemään milloin hänkin pääsisi kouluun. Singaporessa paikallisissa kouluissa aloitetaan päivä aikaisin, 7 maissa ja alakoululaisilla koulupäivä kestää vähintään 6 tuntia. Kansainväliset koulut (mm. Topin Kanadakoulu) on aloituksen suhteen hieman armollisempi ja koulupäivä alkaa vasta klo 9. Koulua käydään ensimmäiseltä luokalta lähtien kuitenkin 6h päivässä, jonka jälkeen koulu tarjoaa lukuisia erilaisia iltapäivä-aktiviteetteja halukkaille, musiikista golffiin ja legorakenteluun.

Topi pääsi aloittamaan Kanadakoulussa siis viime huhtikuussa ja on siitä lähtien ollut englanninkielen "tukiopetuksessa". Topin luokalla on monia eri kansalaisuuksia ja opettaja sekä luokkakaverit (ainakin siis suurin osa) vaihtuu vuosittain totuttaen oppilaat alusta lähtien tulemaan toimeen erilaisten opettajien sekä luokkatovereiden kanssa ja antaen opettajille mahdollisuuden keskittyä opetuksessaan yhteen ikäryhmään.

Nyt kun Topilla on koulunkäyntiä takana reilu puoli vuotta, alkaa englanti olla jo hyvin hallussa ja Topi päässeekin piakkoin pois englannin tukiopetusryhmästä. On ollut kovin mielenkiintoista ja hämmästyttävää (ja kadehdittavaa!) seurata vierestä miten nopeasti lapsi omaksuu uuden kielen! Enpä olisi puoli vuotta sitten vielä uskonut, että meillä käydään kotona keskusteluja englanniksi ja luetaan sujuvasti englanninkielistä kirjallisuutta! Tämä on todella yksi niitä parhaita asioita, mitä voi maailmalla lapselleen tarjota ennakkoluulojen rikkomisen ja maailmankatsomuksen lisäksi!!

Topi on luonteeltaan perus-suomalainen poika, joten uuden kielen omaksuminen, saati käyttäminen on vienyt ujolta pojalta aikaa. Aluksi tarkkailtiin sivusta pitkään, ennenkuin kieltä rohkaistuttiin käyttämään. Fiksuna poikana Topi imi uuden taidon kuin sieni ja uudet ystävät ovat olleet ehdottomasti paras kannustin kielen käyttöön!! Toisaalta huomaan samoja piirteitä itsessänikin, että vaikka kieli olisikin hallussa, niin sen käyttämistä jännittää epävarmuudessaan joka tapauksessa melkoisen paljon! Singaporessa kuitenkin kaikkialla pärjää loistavasti englannilla ja kaikki kehuvat miten hienosti me suomalaiset sitä osaamme!

Kun Topi oli saateltu onnellisesti opintielle, oli aika ryhtyä etsimään siskollekin kaipaamaansa koulua. Koska asustamme täällä melko pohjoisessa osassa saarta, ei koulutarjonta ollut yhtä kattavaa kuin lähempänä keskustaa, ts. kouluja kyllä löytyi, muttei aivan naapurista. Kuten jo aiemmin todettu, on kansainvälisten-ja paikallisten koulujen välillä melko suuriakin eroja. Koska kumpikaan lapsistamme ei osannut englantia sujuvasti ennalta, oli kansainvälinen koulu heidän osaltaan oikeastaan ainoa varteenotettava vaihtoehto.

Selvittelin lähestulkoon kaikki lähialueemme koulut ja aloin käymään läpi vaihtoehtoja mikä olisi passeli koulu Katalle. Meidän pääasiallinen tavoite oli kuitenkin, että Kata saisi koulusta kaipaamiaan ystäviä sekä oppisi englantia. Löysin lähinaapuristosta koulun, joka vaikutti täyttävän toiveemme: White Lodge, expattien suosima vaihtoehto, jossa keskitettiin noin puolet ajasta opiskeuun ja puolet leikkimiseen. Koska monet paikalliset koulut keskittyvät alusta alkaen yksinomaan opiskeluun, vaikutti White Lodge mukavan kotoisalta vaihtoehdolta koulunkäynnin aloitukseen, jossa lapselle annettiin vielä mahdollisuus olla lapsi ja oppia leikkien ja laulujen kautta. Siispä ilmoitimme kuopuksemme kyseiseen oppilaitokseen lokakuun loppupuolelta lähtien.

Serangoonin White Lodge on pieni ja uudehko koulu (aloitti toimintansa 2-vuotta sitten), jonne on meiltä noin kilometrin matka. Kata käy tällä hetkellä koulua 3 päivänä viikossa 3h kerralla. Aluksi tyttöä toki jännitti, eihän Kata ymmärtänyt mitään, mitä kukaan koulussa sanoi eikä osannut itsekään kommunikoida muiden ymmärtämällä kielellä. Ryhmät tässä koulussa ovat hyvin pieniä (n.5-8 oppilasta/ryhmä). Katan opettajana on Intialaistaustainen nainen, joka vaikuttaa kovin jämptiltä ja mukavalta.

 Katan koulun pihamaalla on oma puutarha, jota lapset pääsevät hoitamaan ja kastelemaan. Tämä tuntuu olevan kovin mieluisaa ja antoisaa puuhaa pikkukoululaisille :)!
             Koulussa tutustutaan eri eläinlajeihin, joita pääsee myös kuvittamaan ja maalaamaan.

Täällä lapsille opetetaan pienestä pitäen hyviä käytöstapoja ja lapset osaavat jo varhain sanoa: please, excuse me  sekä tervehtiä ja hyvästellä toiset ihmiset. Myöskin opettajaa kohdellaan ja nimitellään arvostavasti. Täällä puututaan herkästi kiusaamiseen ja oletetaan, että oppilaat kunnioittavat ja noudattavat sääntöjä. Koulusta voidaan myöskin erottaa huonon käytöksen/tottelemattomuuden seurauksena.

Kouluissa järjestetään paljon erilaisia retkiä ja tapahtumia, joihin vanhempien edellytetään osallistuvan kykenemisiensä mukaan; koulunkäynti ei siis ole pelkkää pulpetissa istumista vaan käytännön oppimista havainnollistamisen kautta. Tottakai vanhemmat saavat avata kukkaron nyörejään muutenkin jo kalliiden koulumaksujen lisäksi tukeakseen kalleimpansa oppimistuloksia.
Science centerit ja eläintarhat tulevat tutuiksi siis jo varhain ja retkikohteita järkkäillään milloin minnekin.

Vähintään kerran kuussa toteutetaan myös "End of unit celebration" jossa käydään yhdessä vanhempien kanssa läpi opinjakson teema, tavoitteet ja suoriutuminen mitä ollaan kyseisen jakson aikana opiskeltu/pärjätty. Koululla järjestetään myös runsaasti erilaisia juhlia ja tapahtumia, joihin pääsevät myös vanhemmat osallistumaan.

 Minun maailmani: tässä tehtävässä lapset pääsivät kertomaan omista taustoistaan, perheestään, harrastuksistaan, perinneruoistaan yms.

  

              End of unit celebrationin päätteeksi päästiin esittämään luokan harjoittelema laulu.

Toisaalta on ollut aivan ihanaa päästä sisään lasten koulumaailmaan ja nähdä sitkeän opiskelun kantamaa hedelmää! Sellaiseen kun ei aina tunnu olevan aikaa ja mahdollisuutta. Vaikka täällä lapsilta vaaditaankin paljon, ovat he osoittaneet kykynsä siihen mihin lapsi tai kuka tahansa meistä halutessaan (tai vaadittuna?!) kykenee. Ehkä suurimman arvon täkäläiselle koulumaailmalle antaa kuitenkin sen suhteen, miten lapsia opetetan huomioimaan ja kunnioittamaan muita ihmisiä sekä kokeilemaan siipiään tietäen että vain taivas ja ihmisen omat ennakkoluulot ovat rajana siihen mitä kukakin meistä saa aikaan :).

Halloween partyn kuvatuksia juhlapaikkana Canadian International school, Tanjong Katong Campus
Suomi-neito edustaa 
Katan United Nations-tapahtumapäivältä

Terveiset siis tältä erää, lisää kuulumisia taas jatkossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti